Woestijnen.be - Alles over woestijnen en oasen

Kalahari


De Kalahari is in principe een halfwoestijn die is gelegen in zuidelijk Afrika. Het is een gebied van zo'n 500.000 vierkante kilometer die we eigenlijk dus geen volwaardige woestijn kunnen noemen. De reden hiervoor is dat er meer neerslag valt in de Kalahari dan in een "echte" woestijn. De Kalahari strekt zich uit over het grootste deel van Botswana en het oosten van Namibië, maar ook delen van Zimbabwe, Zuid-Afrika en Angola. De oudste bewoners van de Kalahariwoestijn zijn de zogenaamde San, beter bekend als Bosjesmannen. Toch blijft de regio (om evidente redenen) één van de dunstbevolkste regio's ter wereld.

Geologen hebben tijdens onderzoek vastgesteld dat de Kalahari één van de oudste stukken van de vast aardkorst is. Het zou een leeftijd hebben van ongeveer 3,5 miljard jaar! De Kalahari is rijk aan minerale delfstoffen zoals kolen, koper, nikkel en ook diamant. Verspreid over de oppervlakte vinden we eveneens zoutpannen terug. Een zoutpan is niet meer of minder dan een kunstmatig meer dat wordt gebruikt voor zoutwinning. Zoutpannen behoren tot de vlakste bodemformaties die er aanwezig zijn op onze planeet.

 

Natuurlijk vinden we in de kalahari ook verschillende dieren terug. Woestijn zijn bij toeristen bijzonder in trek omwille van de vele safarimogelijkheden waar ze de meest imposante dieren in hun natuurlijk leefomgeving kunnen aanschouwen. In de Kalahariwoestijn zijn dieren terug te vinden als buffels, olifanten, springbokken, gnoes en zebra's. De dieren leggen ieder jaar gigantische afstanden af op zoek naar eten en drinken. In het vochtige jaargetijde trekken ze vervolgens naar het zuiden om de overstromingen te ontwijken. In droge trijden trekken de dieren dan weer terug naar het noorden om er de eventuele laatste restjes water op te drinken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© 2010 - 2013 Woestijnen.be - Lees hier onze privacy policy